24/12/09

TOT S'ACABA...

Aprender sin reflexionar es malgastar la energía

En tot aquest camí d'aprenentatge em quedo amb aquesta frase. Principalment, perquè tot el que em aprés en aquests mesos necessita una reflexió en tot moment, es a dir em de saber QUÈ utilitzar, COM utilitzar-lo, QUAN utilitzar-lo i AMB QUI. Partint d'això ja podem ensenyar, tenint en compte una base de formació.

Les dues entrades ha destacar són:
- Territori: bàsicament perquè m'he adonat del que és treballar en equip, però a més perquè he pogut utilitzar en un treball moltes eines i recursos diferents per tal que sigui una exposició lúdica, educativa i sobretot d'aprenentatge.
- Competències digitals per als mestres: en aquest cas m'ha servit per adonar-me del que em feia falta aprendre per poder estar al dia en relació amb les tecnologies, però sobretot perquè m'ha fet reflexionar sobre tot el que he après i del que podré utilitzar a l'aula amb el infants.

Com a conclusió general del meu bloc, voldria dir que estic satisfeta del resultat final, encara que tot a tingut la seva dificultat. M'he adonat de la meva evolució d'aquest, així com l'aprenentatge dels diferents programes que he anat aportant.

És molt normal que al principi era complicat pujar segons quins documents, o fins i tot he de reconèixer que em feia molta mandra aportar una entrada. Ara com ja he dit en alguna ocasió m'agradaria anar aportant informació de les diferents assignatures, per fer el meu Bloc de Grau, no sé si podré anar mantenir-lo ja que no sé la feina que tindré d'aquí endavant, però si ho puc fer ho faré.

He de donar les gràcies a molts companys, que en alguna ocasió m'han fet un cop de mà, i així també al professor d'aula Jordi Simón que si no es per ell les nostres competències no serien les que són actualment.

Gràcies a tots i espero tornar a escriure molt aviat!

23/12/09

COMPETÈNCIES DIGITALS DEL MESTRE

La meva visió sobre les TIC abans d'entrar a la facultat, era que els infants anaven a l'aula d'informàtica a aprendre amb programes com JCLIC (treballat a classe), o veure contes i escoltar cançons amb l'ordinador. Fins aquí arribava la meva idea de TIC en el període infantil.

Ara en el període de tres/quatre mesos de classe que portem, he descobert un món de possibilitats per treballar les TIC amb infantil. Des de les pissarres tàctils, com ordinadors portàtils, bloc per compartir amb les famílies entre moltes coses més que és poden crear i realitzar amb aquets.

Com a educadora i futura mestra, he de dir que em fa molta pena adonar-me de com el llibre de tota la vida s'està perdent, però a la vegada m'alegro de què evolucionem i anem cap a un futur més pràctic i facilitador, tot i que penso que el llibre almenys un dia per setmana s'hauria de continuar treballant.

Pel que fa a les competències del mestre en relació a les tecnologies, he de dir que no ens em d'aturar mai, sobretot perquè tot evoluciona dia a dia i per tant, encara que sempre s'ha fet, ens em d'anar reciclant per poder ensenyar i aprendre nosaltres mateixes. La nova Web 2.0 és molt recent encara i innovadora però ja està dintre de molts centres educatius (per exemple l'escola Joan XXIII, que vam visitar).


- Nocions bàsiques de tecnologia:
Aquest considero que ja el tenia assolit abans d'entrar a la facultat, ja que sempre he tingut un nivell de coneixença de la informàtica (a nivell d'usuari) bastant bé, almenys per poder defensar-me.

- Aprofundiment de coneixements:
Aquest ha estat el pas en el qual he après moltíssim, perquè com ja he comentat abans no tenia coneixements de la majoria de recursos utilitzats a classe de TIC, destacar com a primer el bloc, també JClic (com autor), audacity, gymp (programa que utilitzo molt), google docs, entre altres.

Si hagués de fer una llista de les coses que no coneixia i les que ara utilitzo serien la majoria. Sobretot m'ha servit per adonar-me a nivell professional que els infants poden aprendre molt i amb varietat de recursos(sempre si tenim el material adient). Un dia per exemple podem veure el bloc d'aula, per observar si les famílies fan una continuació amb l'escola, un altre dia fem activitats Jclic, pissarra digitals com a treball... infinitats de eines es poden utilitzar.

- Creació de coneixements:
Si mireu aquest apartat, en el document adjuntat de la UNESCO, podreu adonar-vos que es cert el que diu referent a fomentar les competències dels estudiants en matèria de creació de coneixements, com ja s'ha comentat em d'ensenyar aquesta nova era tecnològica perquè els infants també es vagin involucrant en aquest món que comença.

Per últim, les Normes de la ISTE

Competències que haurien de tenir els docents i les dels estudiants:

Normes Nacionals sobre Tecnologia Educativa per a Docents. Segons aquestes normes els docents haurien de ser competents en:
 - Inspirar i facilitar l'aprenentatge i la creativitat dels estudiants
 - Planificar i dissenyar experiències d'aprenentatge i avaluació   incorporant instruments contemporanis
 - Mostrar coneixements, habilitats i estratègies de treball innovadores i centrades en la societat digital
 - Promoure la ciutadania digital i la responsabilitat
 - Millorar la pròpia pràctica professional i la capacitat de lideratge

Normes Nacionals sobre Tecnologia Educativa per a Estudiants
 - Creativitat i innovació
 - Comunicació i col·laboració
 - Investigació i fluïdesa en l'ús de la informació
 - Pensament crític, resolució de problemes i presa de decisions
 - Ciutadania digital
 - Funcionament de la tecnologia i conceptes

Com a conjunt d'aquestes competències, considero que les tenim assolides, encara que alguns en un nivell més elevat que d'altres, ja que penso que influeix molt la persona segons els seus coneixements, capacitats d'innovació, creativitat...

22/12/09

DEBATS

Components del grup:
Elisa Capellades             Laia Nieves           
Helena Montull              Júlia Castells        
Elena Juncà                   Gemma Ibáñez
Mireia Palomo               Mireia Garcia
Francisco Caballero       Raquel Fernández


1r Curs Grau Educació Infantil 1I Grup A
Professora Anna Mackay
25-11-09 COLÒNIES SÍ O NO ?

A favor :Anna, Sílvia, Jordi, Albert, Aina.

Comencen amb força, tenen el tema més clar, són més contundents i molt clars i entenedors al parlar, amb una bona pronunciació.
Tenen més respostes a les diferents opinions de l'altre grup, més seguretat i les seves aportacions són més creïbles.
Quan han deixat de preguntar i respondre tal i com tenien apuntat s'ha vist més debat, més improvisació, més fluid.

En contra : Mercè, Sonia, Raquel, Marta, Mireia.

El seu començament ha estat una mica fluix , durant el debat es notava poca fluïdesa al parlar. Alguns arguments que exposaven no tenien gaire credibilitat, per exemple, quan parlaven de no fer colònies perquè podien patir un accident de trànsit si es posava nerviós el conductor amb els nens.
Es notava falta d'idees i repetien els arguments.
No han creat massa debat, es limitaven a llegir el que portaven escrit.
El to que utilitzava la portaveu era molt monòton, no posava gaire èmfasi, no se l'entenia gaire i feia que l'atenció disminuís en allò que estava dient.
No van tenir gaire en compte la posada en escena, perquè en cap moment van llançar una pregunta al públic, per exemple.

25-11-09 CANVI DE NOM DE LES VACANCES

A favor : Roser, Anna, Miriam, Anna, Mònica.

Es notaven nervioses i alguna vegada van fer aportacions excessivament extenses.
Van fer alguna citació amb exemples.
Repetien temes, per exemple, quan parlaven de la xafogor que fa a l'estiu.
No van estar gaire originals en les seves aportacions.
El to que utilitzava la portaveu i la manera que tenia d'expressar-se et feia parar atenció en els arguments que donava.
Des de fora es veia potser massa preparat.

En contra : Maria, Soraya, Xènia, Sílvia, Carla.

Es notaven nervioses, van posar més exemples en les seves explicacions i van fer un resum final.
Potser es notava massa que el tenien preparat. La dinàmica del debat va ser bastant difusa, perquè parlaven tots els membres del grup i no se sabia qui era el portaveu i qui les persones que aportaven la informació.

09-12-09 IDIOMES LES AULES

A favor : Marta, Laura, Anna Porcar, Mireia.

Ha estat un debat molt marcat, sense gaire improvisació, ja sabien què preguntarien en cada moment i què respondrien, no hi ha hagut debat com a tal.
No han posat gaires exemples, potser algun cap al final. De totes maneres, van fer servir de forma correcta la llengua i van estar molt entenedores. Van passar algun moment de nervis, tot i que van fer un bon tancament. La Laura estava molt convençuda del que defensava, la manera que tenia d'expressar-se amb tanta seguretat et feia estar atent al que estava dient i li donava més credibilitat.

En contra : Nerea, Marta, Mireia, Anna.

També van utilitzar de forma correcta el llenguatge, amb bona expressió lingüística. No presentaven gaires contrapropostes als arguments de l'altre grup. En general ho portaven molt marcat tot.
Tant aquesta part del grup com la que estava a favor van ser llestos i van fer partícip del debat al públic, ja que el miraven i anaven canviant el seu to de veu molt sovint per captar la seva atenció.

09-12-09 TELEVISIÓ PELS INFANTS

A favor : Patrícia, Sílvia, Lídia, Mariona.

La Sílvia és molt clara al exposar els seus arguments, molt entenedora, portant un bon ritme al parlar, a més la portaveu defensava el sí amb molta seguretat.
Sí que presenten i expliquen alguns exemples (Barrio Sésamo, quan parlen dels dibuixos en català per als immigrants)
Porten els arguments ben preparats, disposats a fer debat.
Intenten transmetre tranquil·litat, en un moment un membre del grup es recolza a la taula intentant fer notar al públic que estan sense nervis, encara que no sigui així.
Deixen clar que la quantitat de tele que han de mirar els nens depèn dels pares.

En contra : Alexandra, Júlia, Hèlia, Soraya

La pronunciació no ha estat gaire clara, hi havia moments que costava d'entendre.
Han posat algun exemple i s'ajusten bastant al tema del debat.
Presenten més arguments al debat i diferents temes per exposar.
També els repeteixen alguna vegada i hi ha alguns moments de silencis, que no saben què dir, els deixen sense paraula. No ha estat un debat gaire dinàmic. No demostren un llenguatge gaire fluid.

Aquest debat se n'ha anat una mica del tema perquè moltes vegades ha donat la sensació que es debatia sobre el sí o el no als anuncis.

09-12-09 IMMIGRACIÓ

A favor : Beatriz, Georgina, Laura Morales, Laura Figueres, Núria.

No hi havia debat, només llegien els punts marcats, pregunta i resposta. No ha estat gaire dinàmic.
La primera aportació que han fet no ha estat gaire clara, costava d'entendre i seguir, parlava molt fluix. Se les notava nervioses.

En contra : Letícia, Ariadna, Cora, Núria, Laura.

Tot ho portaven molt preparat, en cada moment se sabia què diria un i l'altre no improvisaven res.
Ha portat un bon ritme de llegir, s'entenia prou clar.
Porten exemples per exposar el seu tema (Latin kings, bandes juvenils)

La dinàmica que va seguir aquest debat em va semblar una mica estranya perquè com tots els membres parlaven, no hi havia un portaveu i faltaven les figures de les persones que passaven la informació.

16-12-09 PLA BOLONYA
A favor: Marta, Anna,...

Tenien el debat molt mecanitzat. I com bé diem en altres grups no se sabia qui eren els portaveus, etc.
El grup que es va posicionar en el si, només llegien allò que tenien escrit i per això algunes vegades es perdien en el que estaven llegint i no s'entenia el que volien expressar.

En contra: Esther, Bea, Arnau, Albert, Jessica

Aquests es notava que improvisaven més, i per això moltes vegades s'anaven del tema que s'estava debatin o no sabien que respondre i posaven exemples personals

NOSTRE GRUP:
ACOMIADAMENT D'UN PROFESSOR
PER FER SERVIR EL BLOC A L'AULA

A favor: Gemma, Mireia, Laia, Júlia, Raquel

La Gemma va defensar molt bé els arguments, tot i que al principi, quan vam decidir el tema, ens va costar molt trobar arguments que anessin a favor de l'acomiadament, però buscant  es van trobar.
Ens vam ajustar bé al tema que es tractava i crec que va ser perquè la informació que li passàvem a la nostra portaveu s'ajustava al que s'havia de respondre en aquell moment.
Es va notar que anàvem improvisant però cal reconèixer que en cap moment vam repetir arguments i en general el debat va estar força estructurat i entenedor.

En contra: Elisa, Elena, Helena, Mireia, Francisco

S'ha de reconèixer el bon paper de l'altre grup i en especial de la Gemma ja que van defensar molt bé un tema que a un principi semblava indefensable. Ho vam preparar durant vàries sessions i estem contents del resultat, però s'ha de reconèixer que una pràctica com aquesta no s'ha de preparar amb l'equip contrari. De fet s'han vist debats que no ho semblaven, tot molt marcat i estudiat què preguntar i què respondre. Vam intentar fer debat de veritat, no recitacions.
S'han passat nervis, sempre surten. L'Elisa, millor que Francisco, ha mantingut un bon to de veu, s'ha expressat molt clarament i amb bona correcció lingüística.
Anàvem vestits amb colors foscos, l'altre equip clars, detall que no sé si el públic s'adonà i era per diferenciar una mica més els dos equips.

------------------------------------------------------------------------
TIC:

Aquest últim tema tractat (Acomiadament a un professor per utilitzar el bloc), alguns components del grup ja la coneixíem perquè l'hem treballat a blogosfera.
Vaig trobar la notícia al diari i de seguida va ser penjada al bloc. En un principi  tenia una forma de pensar sobre aquesta, estava a favor de l'acomiadament. A mida que he tractat amb més detall el tema amb el debat, he de dir que em canvio de banda (o pensament) ja que hi ha molts aspectes importants que desconeixia.

14/12/09

JCLIC

Avui a classe de TIC, hem conegut la pàgina de jclic.  És un entorn per a la creació, realització i avaluació d'activitats educatives multimèdia, desenvolupat en la plataforma Java (si no el teniu, el podreu descarregar aquí).
Aquesta forma d'aprendre la coneixia com a persona que realitza l'activitat, però no pas com a creadora.
En alguna ocasió si que he pensat com estaria creat, però encara no havia tingut l'oportunitat d'aprofundir, com a educadora.
Ara que ja el conec, sé que serà un recurs més en el meu aprenentatge perquè considero que és una bona eina de treball, sobretot més actual e innovadora, però a més que quan faci un per a la llar intentaré aportar alguna idea nova que no hagi trobat, per exemple algun tema curiós, no el típic de fruites o colors, que són la majoria.

Per tal de practicar amb el programa, a l'aula vam crear un jclic amb quatre activitats, sobre les fruites. I a casa he realitzat un sobre el hivern.

Desitjo que us agradi!

12/12/09

PRACTICA VÍDEO TIC

Ja era hora de conèixer com funciona el Windows Movie Maker, que serveix per realitzar vídeos. Quan vam aprendre aquest programa a classe de TIC, vam haver de fer una pràctica amb imatges de la Facultat de Blanquerna.

(Està sense perfilar molt al final, però el
vaig tancar per saber com funcionava.) 

Degut a què al treball de territori volíem posar un vídeo, vaig pensar en crear-lo amb windows movie, així practicava.
Aquest és el resultat:


En moltes ocasions (anys enrere) he volgut fer un vídeo, però com ja he comentat alguna vegada mai sabia quin era el programa adient.

Abans de saber el seu funcionament amb detall, una companya em va dir que aquest programa era per fer vídeos i vaig intentar fer un per l'assignatura d'educació física. El fet és que degut a què no el coneixia bé, em vaig descuidar de realitzar l'últim pas que és el tancament del vídeo, i quan el volíem posar no el reconeixia com a vídeo sinó que obria el programa.

Ara com ja es pot veure, sé utilitzar-lo i per tant penso fer molt vídeos personals perquè m'agrada molt el resultat.

TERRITORI CORDOVALa meva companya Raquel Fernández i jo hem exposat el nostre treball del territori el dia 9 de desembre, i considerem que va anar força bé.

El procés d'elaboració d'aquest treball es va iniciar amb la tria de la ciutat. La primera cosa que teníem molt clar es que no volíem Barcelona ni rodalies, ja que sabíem que ho feien moltes companyes. Finalment, dient llocs que coneixíem vam coincidir en Còrdova, i aquest va ser el tema a tractar.

Només calia organitzar totes les idees que teníem, cercar informació i triar algunes imatges, perquè moltes coses les podríem aprofitar de les nostres vivències.
Mentre elaboràvem el treball, vam poder recordar les nostres experiències sobre aquesta ciutat, a més de compartir moments o llocs que potser una coneixia però l'altra no.

Per tal d'ambientar una mica l'aula i posar al públic en situació, vam pensar en portar alguns detalls típics, que van ser:
una flor al cabell
un mocador amb els colors típics (vermell amb lunars blancs)
- ventall (com a recomanació per portar-lo, degut a la temperatura d'aquesta província)

Pel que fa a la presentació, i seguint els consells del Jordi Simón, en aquest treball volíem que sortís reflectit tot allò que em après, per tant com a mostra d'això nosaltres vam aportar:
- power point: en aquesta presentació vam treballar l'índex enllaçat amb cada diapositiva, vam realitzar aquestes a partir d'imatges a més d'afegir algun esquema, en el qual la imatge seleccionada sortia de forma ampliada.
- vídeo: realitzat amb windows movie maker i penjat al youtube. Aquest vídeo el podeu veure en l'enllaç que teniu al final de la pàgina. 

Per acabar dir que, en un principi aquest treball em donava una mica de respecte i por, però que a mida que s'ha anat fent m'agradava més, i també tenia moltes ganes de compartir-lo amb els meus companys/es i professors/es.


MAPA CONCEPTUAL

Després de conèixer el programa CmapTools, vam fer la pràctica sobre un sopar de Nadal a partir d'aquest text.
Aquesta el meu mapa conceptual:

He de dir que aquest programa, com a molts dels que he conegut, és un dels que més m'ha agradat. El destaco perquè sóc una persona a la qual li agrada molt fer esquemes per estudiar, ja que visualitzo millor tots els conceptes i idees.
Per tant, recomano a la gent que faci us d'aquest, i que si els hi costa (com a mi em va costar el primer dia), saber que amb la pràctica habitual s'acaba aprenent.

3/12/09

DIVENDRES 20-11-09 AUDITORI


DIJOUS 19-11-09 ESCOLA JOAN XXIII

Dijous 19 de novembre, ens tocava fer la visita a l'escola Joan XXIII.

És una escola que va néixer l'any 1968 amb una vocació de fer un servei al barri i que gira al voltant de quatre eixos principals: la formació acadèmica, personal, social i  cristiana.

Aquest centre s'ha adherit al pla pilot, promogut des del Departament d'Educació, en que els alumnes de 1r d'ESO canviaran ells llibres i llibretes per un portàtil i llibres digitals en més de la meitat de les matèries del curs. La iniciativa vol potenciar l'ús de les tecnologies a l'ensenyament apostant per una combinació d'ordinador portàtil i llibre de text digital. 

El professorat farà una important feina per a la correcta i productiva incorporació de les tecnologies i els continguts digitals a l'aprenentatge.Però no només hi ha noves tecnologies a 1r d'ESO, sinó que aquesta innovació comença amb els més petits P-3, P-4 i P-5.

Tal com vam poder observar a la visita, els infants treballen les habituals "fitxes" en un ordinador portàtil o amb pantalles tàctils. Aquests dos recursos, van ser els que més em van cridar l'atenció, sobretot perquè m'imaginava que es faria però d'una forma més controlada.

Segons ens va explicar la mestra, ells van treballant al seu ritme, quan acaben una fitxa els nens són els que canvien de document o pàgina. Aquest fet em va impactar perquè no pensava que infants tan petits dominessin i tinguessin tanta cura amb aquest tipus de material.

Un detall que em va agradar molt va ser quan un nen que treballava amb el portàtil, li tocava relacionar dos idees, però la línia d'unió era molt gruixuda, llavors ell sol va anar a canviar-la agafant una més prima. Explicat així sembla molt fàcil, però es que no ens em d'oblidar que són nens de 3, 4 i 5 anys.
Aquí podeu apreciar la línia gruixuda i després la prima.

Per tant, considero que si els ensenyem des de petits tot pot ser possible d'aprendre, i en aquest cas l'he pogut comprovar amb aquesta visita.

DIMECRES 18-11-09 TEIA MONER


DIMARTS 17-11-09 MNAC


DILLUNS 16-11-09 NATUPARKAPUNTS TIC 30.11.09

Dilluns a classe de TIC, vam aprendre a fer mapes conceptuals i una mica per sobre els fluxogrames.
 La creació del mapa passa per diversos estadis:

- selecció i jerarquització de conceptes (fer una llista i ordenar-la)
- reflexió sobre la relació cada concepte amb tots els altres (cercar els connectors)
- concepció d'una representació gràfica adequada (dibuixar el mapa de forma clara, entenedora i coherent)...

La construcció d'un mapa conceptual és doncs un procés intel·lectual que facilita un aprenentatge significatiu en la mesura en que ens ajuda a integrar els nous coneixements en els nostres esquemes mentals.

Quina diferència hi ha entre un esquema i un mapa conceptual?
Que els mapes tenen connectors per enllaçar diferents conceptes i els esquemes no.

Exemple de mapa conceptual:

I els fluxogrames són una eina que s'utilitza per representar procediments encaminats a resoldre una tasca.

Els fluxogrames tenen una simbologia molt definida de la que en podem destacar:

2/12/09

SEMINARI 01-12-09

Dimarts dia 1-12, vam exposar el power point de la setmana cultural, que és el següent:
Després per parelles vam presentar el servei educatiu que vam visitar el dia 18-11-09. En el meu cas, vaig anar amb la Gemma Ibañez a una biblioteca per gaudir d'un espectacle basat en Shakespeare portat a terme per TEIA MÖNER. Us adjunto el power point, on podreu veure més informació.