16/11/09

BILLY ELLIOT

Billy Elliot és un nen d’11 anys que viu amb la seva família al nord d'Anglaterra. Mentre el seu pare i el seu germà participen a la vaga massiva de treballadors miners, Billy realitza classes de boxa, que és el que el seu entorn espera d'un nen, encara que no és precisament el que a ell li agrada.
La seva vida tindrà un gir inesperat quan decideix unir-se al grup de nenes que practiquen ballet. Com era d'esperar, haurà de superar els seus propis prejudicis i els de la gent del barri, ja que el seu entorn espera d'ell ser un gran miner com el seu germà i el seu pare, encara que ell no encaixa en aquests patrons.
Pel que fa a la seva família, ningú el recolza només la senyoreta Mrs Wilkinson, la professora de dansa, que veu en Billy les condicions necessàries per ser acceptat a l'escola del Royal Ballet.
Per tant, descobrir el seu interès pel ball i els seus desitjos de ser ballarí porta a Billy a posar-se en contra de la seva família i els veïns, i també, al principi, de si mateix.
Finalment, Billy es guanyarà la confiança del seu pare quan es planta amb fermesa i amb mirada dreta davant del pare i comença a ballar. A partir d’aquest moment, el pare s'adona que el seu fill persegueix un desig propi que no té res a veure amb les pautes establertes.
Billy, a mesura que es va autoafirmant, a través de la dansa i de les seves ganes, destrueix tots aquests esquemes preestablerts socialment, malgrat les resistències.

Aquesta pel·lícula la vam veure dimarts dia 10 a l'hora de seminari. Al dijous següent la Loles va obrir un debat amb preguntes relacionades amb aquest tema, basades sobretot en la diferència entre gènere i sexe; per una banda el gènere el relacionem més amb la part social, és a dir activitats, jocs..., que la societat pot portar a la discriminació. En canvi, el sexe, està basat en la part biològica de la persona, és a dir ser d'un sexe i manifestar-se com a tal.
En relació amb la pel·lícula això seria; gènere (ballet-noies/boxa-nois) i sexe podriem relacionar-ho amb Billy (que se sent nen) i el seu amic (que se sent més noia).

A més d'aquests aspectes, van sorgir els temes dels estereotips que marca la societat; com per exemple els anuncis, si són de nens acostumen a ser més agressius, amb colors foscos,... en canvi el de les nenes són de color rosa amb música molt melòdica o divertida... O fins i tot es va comentar que abans de nèixer els pares ja classificant el sexe de l'infant.


Imatge estreta de: http://elultimatumhiperboreo.blogspot.com/2008/04/billy-elliot.html